Ontstaan van Kraalkado

Wie ben ik

Ik ben Monique Op de Weegh en heb een eigen atelier waar ik zelf mijn glaskralen vervaardig. Ik vind het geweldig om te doen: elke glaskraal die ik maak is uniek en het is altijd weer een verrassing hoe de kleuren naar elkaar kunnen overlopen in de warmte van de vlam. Veel inspiratie haal ik uit het boek: “Passing the flame”! 

Wat een mogelijkheden zijn er met glas, ik vind het ongelooflijk.

Mijn eerste glaskraaltjes

In mijn eerste workshop op Aruba heb ik met een zuurstofbrander veel glaskralen gemaakt, die ik nog steeds koester. Doordat de vlam van een zuurstofbrander heter wordt dan de vlam van een propaanbrander, is het in het begin lastig de controle over het glas te houden. De eerste ‘oefenkraaltjes’ waren dan ook behoorlijk ongelijk qua dikte en niet mooi rond. Maar de cursusleidster had deze theorie: “Als er een gaatje in zit, dan is het een kraal!” 

Geweldige theorie natuurlijk voor een beginner. Gelukkig waren aan het einde van mijn eerste workshop de glaskralen heel mooi rond. Helemaal super.

Toen het me lukte om zelfs Pandora-style glaskralen te maken in mijn eerste workshop, was ik verkocht. Ik besloot zelf alle materialen aan te schaffen, zodat ik thuis naar hartelust kon branden!

GEDENKSIERADEN
In 2011 ben ik begonnen met het vervaardigen van gedenksieraden, ofwel askralen en/of asbedels. De crematie-as wordt dan geheel ingesloten en het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Ook holle kralen met bijvoorbeeld een haarlokje erin of een stukje vacht is mogelijk, indien er geen as beschikbaar is. Zelfs zandkralen zijn mogelijk met bijvoorbeeld een beetje geboortezand.
 
Crematie-as kan in een glaskraal of glasbedel worden verwerkt, zodat een prachtig, uniek en persoonlijk gedenksieraad ontstaat.  

Nadat ik zes jaar lang workshops heb gegeven aan groepen, voor zowel beginners als gevorderden, ben ik hier sinds 1 oktober 2016 mee gestopt. Ik wilde mij verder specialiseren in het vervaardigen van gedenksieraden en ik vind het erg belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Regelmatig volg ik dan ook workshops in binnen- en buitenland, van bekende en onbekende docenten. 

In april 2020 ben ik gestopt met de verkoop van glaskralen, glasbedels en overige sieraden via mijn webshop. Sinds die tijd vervaardig ik uitsluitend nog gedenksieraden op bestelling. In mijn portfolio heb ik een kleine collectie opgenomen van vervaardigde glaskralen ter inspiratie.